Feedback
Een kinderhand is snel gevuld. Zeker met een smartphone.

Een kinderhand is snel gevuld. Zeker met een smartphone.

11 September 2018 - Mam? Waar is je telefoon? Ik wil YouTube kijken! En mag ik dit even opzoeken op facebook? Gister was je zoon of dochter nog met blokken aan het spelen en het enige wat nu een magische aantrekkingskracht op ze heeft zijn de smartphones die in huis te vinden zijn. De onvermijdelijke vraag komt dan ook al ongeveer vanaf dat ze kunnen praten; Wanneer krijg ik een eigen telefoon?

Wanneer is je kind oud genoeg voor een eigen telefoon? Je kunt moeilijk blijven hangen in de ‘wij hadden vroeger ook geen telefoons’ modus, maar om je kind al een smartphone te geven als hij 5 is, is misschien ook wat overdreven. Dus wat doe je? Het mooie voor jou als ouder is dat je ze wel beter in de gaten kunt houden. Dus ook al vind je het niet altijd even leuk dat ze al een smartphone willen, denk ook eens aan jouw voordelen!

Wat zijn dan mijn voordelen?
Je kunt ze bereiken! Je kunt ze bellen, appen of face-timen. En je kunt ze vragen (lees; verplichten) jou te informeren waar ze zijn. Doen ze dit niet? Dan zie jij ineens niet meer zo de noodzaak in van een smartphone voor je kind…. Wedden dat ze dit meteen trouw doen?

En wanneer dan?
De meeste ouders beginnen met een mobiel voordat de kinderen naar de middelbare school gaan. Op de middelbare school wordt het dan toch echt belangrijk. De meeste scholen werken nu al met apps waarop de roosterwijzigingen te zien zijn. Toch vervelend als jouw kind die net elke keer mist omdat hij geen smartphone mag. Daarbij wil je je kind ook niet achterstellen door de enige te laten zijn zonder smartphone. Jouw vasthoudendheid moet natuurlijk niet ten koste gaan van de populariteit van je zoon of dochter in de brugklas.

Controle
Als je zoon of dochter eenmaal 16 is kun je ze weinig meer wijsmaken maar als ze 11 zijn kun je nog wel wat dingen ‘controleren’. Allereerst kun je de locatievoorziening van de telefoon zo instellen dat je ten alle tijden kunt zien waar hij of zij is. Toch handiger dan vroeger toen jouw ouders niet wisten waar je uithing en maar moesten wachten…

Wat je ook kunt controleren is hoe vaak ze de telefoon gebruiken. Zorg ervoor dat hij ’s avonds niet mee op hun kamer gaat en zet beperkingen op wat ze kunnen doen of zien. Je kunt apps downloaden waarbij je een timer kunt zetten op apps als WhatsApp en YouTube. Maar je kunt bijvoorbeeld ook op YouTube zelf beperkingen installeren zodat je niet bang hoeft te zijn dat ze ’s nachts naast je bed staan omdat ze nachtmerries hebben van de dingen die ze online hebben gezien.

Abonnement of prepaid?
Het voordeel van een abonnement is natuurlijk dat je kind altijd kan bellen en dus ook naar jou. Mocht je bang zijn dat je spruit hier iets te enthousiast mee omgaat kies dan voor een onbeperkt bellen abonnement. Hetzelfde geldt voor een data abonnement. Zeker YouTube en muziek streamen zijn geliefd en dat vreet nogal wat data. Geen zin in onverwachte verrassingen en kosten aan het einde van de maand? Zorg dan dat je abonnement dit dekt.

Welke telefoon is goed voor mijn kind?
Misschien heb je zelf nog een oude smartphone liggen dan ben je goedkoop uit. Zo niet, denk dan niet dat je 100-den euro’s moet besteden. Zeker kinderen zullen onzorgvuldiger met hun toestel omgaan dan jij als volwassene. Besteed er dus niet meer aan dan nodig. Tegenwoordig heb je voor rond de 150,- al goede op Android draaiende smartphones. Oh en vergeet ook geen stevig hoesje en een scherm protector voor extra bescherming.

Wil je je oude telefoon een opfrisbeurt geven voor je kind of heeft je kind die van hem al iets te hard laten stuiteren? Geen probleem! Maak via de website een afspraak bij ons, stuur je telefoon naar ons op en wij zorgen dat hij weer helemaal als nieuw is.


Dit artikel lezen is leuk, maar delen is leuker: