Feedback
Het 3 stappenplan voor een digidetox tijdens de kerstdagen

Het 3 stappenplan voor een digidetox tijdens de kerstdagen

10 December 2018 - De gezelligste tijd van het jaar is aangebroken! Donkere dagen, familie, kerstverlichting, lekker eten en je smartphone. Je smartphone? Tijdens het kerstdiner, de cadeaus uitpakken of tijdens de kerstfilm stromen de meldingen binnen op jouw telefoon, die van je oom en van je tante. En zelfs oma laat haar telefoon tegenwoordig niet meer los. Serieus? Dus dé feestdagen van het jaar die om samenzijn draaien wordt gedomineerd door aanwezige telefoons die dit verstoren? Dit jaar pakken we het anders aan, we gaan proberen samen te zijn met de mensen om ons heen en niet aan de andere kant van de digitale verbinding. Maar dat kan nog knap lastig zijn...

Muziek luisteren, podcasts bekijken, games spelen, mail checken, appen en foto’s maken. Een kleine greep wat je allemaal doet met je smartphone op een dag. Het is bijna lastig om niet verslaafd te raken. Waarschijnlijk herken je dan ook één van de volgende dingen:
• Je raakt in paniek als je batterij bijna leeg is
• Je telefoon gaat mee naar de badkamer en WC
• Je hoort je telefoon altijd, ook als hij niet afgaat
• Er gaan geen 10 minuten voorbij dat je niet je scherm controleert of je iets gemist hebt
• Je sluit de dag af met je telefoon en staat er mee op!

Herkenbaar? Gelukkig ben je niet de enige. Maar een beetje zorgelijk is het wel dat je niet meer zonder je mobiel kunt. Op zich niet zo erg als je hier zelf alleen maar last van hebt, maar als de hele familie het kerstdiner alleen maar doorkomt door 10x op te staan en op zijn mobiel te kijken is het tijd voor een verandering! Deze kerst doen we een digidetox!

Bereid je goed voor
Een digitale detox kan misschien tot nare afkickverschijnselen leiden die je niet wilt tijdens de feestdagen. Begin daarom in de week ervoor al met minderen. Je Iphone geeft elke dag aan hoeveel schermtijd je hebt gehad. Werken aan een verslaving begint met bewustwording. Probeer dit elke dag tot aan kerst een beetje terug te dringen zodat de overgang niet zo groot is. Je kunt hier ook apps voor installeren die je wat bewuster maken van je totale schermtijd.

Het 3 stappenplan voor de digidetox:
Zet je meldingen uit
We gaan er voor het gemak even vanuit dat je kerst doorbrengt met de mensen van wie je houdt. Dus hoe belangrijk is die melding nou die er binnenkomt van iemand anders? Laat iedereen zijn geluid uitzetten of nog beter: zet je telefoon op vliegtuigmodus. Zo weet je zeker dat niemand je kan storen.

Inleveren
Ben je al zo verslaafd dat je continu op je telefoon kijkt ook al hoor je hem niet? Dan is het een goed idee dat je de telefoon inlevert bij binnenkomst. Als iedereen zijn telefoon inlevert dan steek je elkaar ook niet aan om nog snel even de laatste nieuwtjes te kijken.

Afstraffen
De app ‘moment’ zorgt voor een extra stok achter de deur. Bij het inleveren stel je in hoe lang je van je telefoon moet afblijven. Gaat oma toch stiekem op zoek naar haar telefoon om de bingo uitslagen te checken? Dan gaat er een alarm af. Spreek vooraf af dat degene die toch aan zijn telefoon zit verantwoordelijk is voor de kerst afwas. Een goede extra motivatie om je smartphone toch maar even links te laten liggen.

Wil je geen risico lopen op een verstoorde kerst en is je telefoon toch toe aan een opfrisbeurt? Stuur hem voor de kerst naar ons toe. Terwijl wij je telefoon aanpakken kun jij je digitale detox in en tegen de tijd dat je door de eerste ontwenningsverschijnselen bent dan heb je hem weer in huis. Fijne feestdagen!


Dit artikel lezen is leuk, maar delen is leuker: